Színkavalkád az égen

Biztosan mindannyian találkoztatok már olyan fotókkal, amelyeken színes ballonok szállnak az égen, ameddig a szem ellát, csodálatos tájak fölött. Tudtátok, hogy ehhez hasonló élményben itthon vagy a közelben is részetek lehet? Cikkünkben bemutatjuk nektek az itthoni és a környező országok évente megrendezésre kerülő hőlégballon fesztiváljait.

Kétféle, a közönség számára is érdekes ballonos eseményt különböztethetünk meg: a versenyek lényege, hogy a pilóták összemérhetik tudásukat, a fesztiválokon pedig a saját és a nézőközönség szórakoztatására emelkednek a levegőbe. Természetesen az előbbi is nagyon látványos egy néző számára és gyakran megesik, hogy egy-egy ilyen esemény a kettő kombinációja, tehát egyszerre verseny és fesztivál. De lássuk, hogy melyek a leghíresebb hőlégballonos rendezvények hazánkban és a környező országokban!

Hőlégballon fesztiválok Magyarországon

Szeged – Central European Cup
2021.09.12.-18.

Magyarország idén egy igen jelentős nemzetközi hőlégballon versenynek ad otthont, Szegeden rendezik ugyanis a 22. Hőlégballon Európa Bajnokságot, melyen a Molnair Balloning magyar ranglista első helyén álló csapata is indul. A pilóták nevezése jelenleg is zajlik, de a szervezők 84 hőlégballon csapatot várnak Szeged városába szeptember közepén.

hőlégballon fesztivál

A versennyel párhuzamosan fieszta is várja majd az érdeklődőket, így ha fentről szeretnétek élvezni a ballonok és Szeged városának látványát, valamint szurkolni pilótánknak, keressetek minket! 

Őcsény – Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozó
2021. szeptember vége – október eleje

Egy másik évente megrendezésre kerülő, nagy hagyományokkal bíró hőlégballon fesztivál az őcsényi Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozó, amely inkább a hőlégballon-pilóták találkozója mintsem egy a nézőközönségnek rendezett fesztivál. Az egy hétig tartó eseményen a pilóták megosztják egymással tapasztalataikat és tovább csiszolják tudásukat.

Agárd – Velencei-tavi nemzetközi hőlégballon karnevál
2021. augusztus vége – szeptember eleje

A Velencei-tavi hőlégballon karnevál jelentős múltra tekint vissza, azonban ez a fesztivál sokkal inkább a nézőközönség igényeire van szabva. Az agárdi parkerdőben rendezett többnapos rendezvény pompás légi látványosságait a földön és a magasban egyaránt színes programok kísérik. Az Agárdi Parkerdőben kirakodóvásár, gyermekműsorok, színpadi programok, sörsátor, honvédségi és rendőrségi bemutatók, helikopteres utasrepültetés, autó- és motorkerékpár-kiállítás, valamint szimulátorok várják a látogatókat.

Téli hőlégballon fesztiválok Ausztriában

2022 januárjában

A téli rendezvények még ballonos körökben is igazi érdekességnek számítanak, különösen az osztrákok fesztiváljai, amikor a pilóták az Alpok közel 3000 méter magas csúcsai felett repülnek és leszállásaikat – jobb esetben – a völgyekben hajtják végre. Az alpesi repülések alkalmával az erősebb széllel járó nagy magasság, illetve a hegyvonulatok átrepülése miatt, messzebbre és hosszabb ideig repülnek a csapatok, mint egy átlagos hőlégballonos sétarepülésen. A kosárban ilyenkor kötelező tartozék az oxigénmaszk is, mivel akár 4000 méteres magasság fölé is emelkedhetnek a ballonok.

téli hőlégballon fesztivál ausztirában

Az ilyen különleges repüléseknek természetesen megkérik az árát, de a 120 ezer forintos jegyárért cserébe garantáltan felejthetetlen élményben lehet részetek. Aki kedvet kapott egy izgalmas, alpesi repüléshez, de emellett inkább a nyugodt pihenést kedveli, annak 2022. január 16. és 22. között Gosau-t ajánljuk, aki inkább síelni és szórakozni vágyik, annak néhány nap eltéréssel – 2022. január 15. és 29. között – Filzmoos faluja lesz a tökéletes úti cél.

Vármezői hőlégballon parádé, Románia

2021. szeptember 23-25.

A Marosvásárhelytől 38 km-re északkeletre, Székelyföld határán fekvő Vármezőben 2010 óta minden év szeptemberében népszerű hőlégballon parádé várja a kíváncsiskodókat. A fesztivál területén kisebb vásár is működik, a repülések között pedig több szórakozási lehetőség akad a falu környékén. Nemcsak a repülés, de a horgászat szerelmeseinek is kötelező helyszín a falu, ugyanis itt található többek között Románia legnagyobb pisztrángtenyészete.

Kassai hőlégballon fesztivál, Szlovákia

2021. június

Hőlégballon fesztivál Kassa

A Kassai Hőlégballon fesztivál immár 25 éve hozzátartozik a város kulturális életéhez, hiszen egyike a legnépszerűbb nyárindító rendezvényeknek. Ha egy igazi családbarát programot kerestek, ahol zenével, változatos programokkal és játékokkal várják a kicsiket és nagyokat, akkor a kassai fesztivál tökéletes célpontja lesz a következő közös nyaralásotoknak.

Külföldi hőlégballon versenyek

A felsorolt fesztiválok mellett persze számtalan további verseny várja a lelkes ballonosokat, akik időről-időre szeretnék összemérni tudásukat, fejleszteni szakmai képességeiket és ügyességüket. Európában többek között Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában is elcsíphetjük ezeket a látványos eseményeket, a következő helyszíneken:

Lengyelország: Krosno, Leszno
Ausztria: Puch bei Weiz
Szlovénia: Muraszombat

Hőlégballon verseny