Siker és örök élmény – így zártuk az I. Győr Balloon Fiestát

Július második hétvégéjén a szokásosnál is jobban megérte Győrbe látogatni, a város nevezetességei mellett ugyanis egy különleges esemény színesítette az elmúlt napokat – és az eget –, mégpedig az I. Győr Balloon Fiesta és a vele egy időben megrendezett 40. Magyar Nemzeti Hőlégballon Bajnokság.

Ballonok az I. Győr Balloon Fiestan

Az eseményen természetesen a MolnAir Ballooning csapata is versenybe szállt és a különleges élmény mellett sikerrel is zártuk a megmérettetést: a hazai mezőnyben a dobogó legfelső fokára állhattunk, a nemzetközi versenyben pedig ezüstérem került a pilótánk, Molnár Péter és segítői nyakába.

Landolás az I. Győr Balloon Fiesta első repülése után

A két helyezés nemcsak azért különösen fontos számunkra, mert a versenyen 12 hazai és külföldi pilótával mérhettük össze tudásunkat, hanem azért is, mert Győr Város Önkormányzatával együttműködve, szervezőként is hozzájárulhattunk ahhoz, hogy ez a rangos esemény 30 év után ismét Győrbe érkezzen.

Célkereszt az I. Győr Balloon Fiestan

Az I. Győr Balloon Fiesta és a Bajnokság természetesen a versenyzők mellett a nézelődőknek és a hat versenyen kívül felszálló pilótának is sok örömet jelentett, hiszen naponta többször, reggel és este is útra keltek a ballonok, amelyek a város különböző pontjain emelkedtek a magasba. Hasonló rendezvényekről a kapcsolódó cikkünkben írtunk.

Hőlégballon fesztivál

Hőlégballon fesztiválok Magyarországon és a környező országokban

Színkavalkád az égen

Biztosan mindannyian találkoztatok már olyan fotókkal, amelyeken színes ballonok szállnak az égen, ameddig a szem ellát, csodálatos tájak fölött. Tudtátok, hogy ehhez hasonló élményben itthon vagy a közelben is részetek lehet? Cikkünkben bemutatjuk nektek az itthoni és a környező országok évente megrendezésre kerülő hőlégballon fesztiváljait.

Kétféle, a közönség számára is érdekes ballonos eseményt különböztethetünk meg: a versenyek lényege, hogy a pilóták összemérhetik tudásukat, a fesztiválokon pedig a saját és a nézőközönség szórakoztatására emelkednek a levegőbe. Természetesen az előbbi is nagyon látványos egy néző számára és gyakran megesik, hogy egy-egy ilyen esemény a kettő kombinációja, tehát egyszerre verseny és fesztivál. De lássuk, hogy melyek a leghíresebb hőlégballonos rendezvények hazánkban és a környező országokban!

Hőlégballon fesztiválok Magyarországon

Szeged – Central European Cup
2021.09.12.-18.

Magyarország idén egy igen jelentős nemzetközi hőlégballon versenynek ad otthont, Szegeden rendezik ugyanis a 22. Hőlégballon Európa Bajnokságot, melyen a Molnair Balloning magyar ranglista első helyén álló csapata is indul. A pilóták nevezése jelenleg is zajlik, de a szervezők 84 hőlégballon csapatot várnak Szeged városába szeptember közepén.

hőlégballon fesztivál

A versennyel párhuzamosan fieszta is várja majd az érdeklődőket, így ha fentről szeretnétek élvezni a ballonok és Szeged városának látványát, valamint szurkolni pilótánknak, keressetek minket! 

Őcsény – Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozó
2021. szeptember vége – október eleje

Egy másik évente megrendezésre kerülő, nagy hagyományokkal bíró hőlégballon fesztivál az őcsényi Nemzetközi Szakmai Ballontalálkozó, amely inkább a hőlégballon-pilóták találkozója mintsem egy a nézőközönségnek rendezett fesztivál. Az egy hétig tartó eseményen a pilóták megosztják egymással tapasztalataikat és tovább csiszolják tudásukat.

Agárd – Velencei-tavi nemzetközi hőlégballon karnevál
2021. augusztus vége – szeptember eleje

A Velencei-tavi hőlégballon karnevál jelentős múltra tekint vissza, azonban ez a fesztivál sokkal inkább a nézőközönség igényeire van szabva. Az agárdi parkerdőben rendezett többnapos rendezvény pompás légi látványosságait a földön és a magasban egyaránt színes programok kísérik. Az Agárdi Parkerdőben kirakodóvásár, gyermekműsorok, színpadi programok, sörsátor, honvédségi és rendőrségi bemutatók, helikopteres utasrepültetés, autó- és motorkerékpár-kiállítás, valamint szimulátorok várják a látogatókat.

Téli hőlégballon fesztiválok Ausztriában

2022 januárjában

A téli rendezvények még ballonos körökben is igazi érdekességnek számítanak, különösen az osztrákok fesztiváljai, amikor a pilóták az Alpok közel 3000 méter magas csúcsai felett repülnek és leszállásaikat – jobb esetben – a völgyekben hajtják végre. Az alpesi repülések alkalmával az erősebb széllel járó nagy magasság, illetve a hegyvonulatok átrepülése miatt, messzebbre és hosszabb ideig repülnek a csapatok, mint egy átlagos hőlégballonos sétarepülésen. A kosárban ilyenkor kötelező tartozék az oxigénmaszk is, mivel akár 4000 méteres magasság fölé is emelkedhetnek a ballonok.

téli hőlégballon fesztivál ausztirában

Az ilyen különleges repüléseknek természetesen megkérik az árát, de a 120 ezer forintos jegyárért cserébe garantáltan felejthetetlen élményben lehet részetek. Aki kedvet kapott egy izgalmas, alpesi repüléshez, de emellett inkább a nyugodt pihenést kedveli, annak 2022. január 16. és 22. között Gosau-t ajánljuk, aki inkább síelni és szórakozni vágyik, annak néhány nap eltéréssel – 2022. január 15. és 29. között – Filzmoos faluja lesz a tökéletes úti cél.

Vármezői hőlégballon parádé, Románia

2021. szeptember 23-25.

A Marosvásárhelytől 38 km-re északkeletre, Székelyföld határán fekvő Vármezőben 2010 óta minden év szeptemberében népszerű hőlégballon parádé várja a kíváncsiskodókat. A fesztivál területén kisebb vásár is működik, a repülések között pedig több szórakozási lehetőség akad a falu környékén. Nemcsak a repülés, de a horgászat szerelmeseinek is kötelező helyszín a falu, ugyanis itt található többek között Románia legnagyobb pisztrángtenyészete.

Kassai hőlégballon fesztivál, Szlovákia

2021. június

Hőlégballon fesztivál Kassa

A Kassai Hőlégballon fesztivál immár 25 éve hozzátartozik a város kulturális életéhez, hiszen egyike a legnépszerűbb nyárindító rendezvényeknek. Ha egy igazi családbarát programot kerestek, ahol zenével, változatos programokkal és játékokkal várják a kicsiket és nagyokat, akkor a kassai fesztivál tökéletes célpontja lesz a következő közös nyaralásotoknak.

Külföldi hőlégballon versenyek

A felsorolt fesztiválok mellett persze számtalan további verseny várja a lelkes ballonosokat, akik időről-időre szeretnék összemérni tudásukat, fejleszteni szakmai képességeiket és ügyességüket. Európában többek között Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában is elcsíphetjük ezeket a látványos eseményeket, a következő helyszíneken:

Lengyelország: Krosno, Leszno
Ausztria: Puch bei Weiz
Szlovénia: Muraszombat

Hőlégballon verseny

Hőlégballon működése

A hőlégballon működése és részei – így repülünk!

Csodás, színpompás ballonok az égen – sokan talán kicsit tartanak tőlük, hisz nem sokat tudnak róluk, de legalább ennyien fantáziálnak arról, hogy egyszer felszállhatnak és madártávlatból láthatják a tájat. De pontosan mitől és hogyan repülnek ezek az égi tünemények? Megmutatjuk a részleteket!

A hőlégballon részei

Hőlégballon részei

Egy hőlégballon alapvetően három fő részből tevődik össze, a kupolából, az égőből és a kosárból. Ez a három dolog, ami biztosan minden ballonban megvan, de ezen felül mindegyik más és más, hiszen – akárcsak az autók – különböző méretben és formában készülnek.
Vannak kimondottan versenyzésre szánt ballonok, amik csak a pilótát „bírják el”, áramvonalasabb formájuknak és kisebb méretüknek köszönhetően gyorsabban reagálnak és gyorsabban is emelkednek-süllyednek, mint nagyobb társaik. Ez utóbbiak, a buszokhoz hasonlítható utasreptető ballonok, akár 32 főt is képesek megemelni.

A kupola

Ez lényegében maga a ballon, a lufi ami magában tartja a meleg levegőt.
A mai modern hőlégballonok már olyan anyagokból készülnek, amelyek egyszerre rendelkeznek nagy szakítószilárdsággal és minimális légáteresztő képességgel, illetve vannak köztük lángálló anyagok is, így a biztonság miatt igazán nem kell aggódnunk.

Ilyen kupolákhoz használt anyag például a ripstop nejlon, ez a könnyű, de nagyon erős hasadásgátló szövet, ami alig ereszti át a levegőt. Ehhez hasonló, csak még tartósabb és erősebb anyag a hyperlast, ami szintén hozzájárul a ballon hosszú élettartamához és végül a nomex. Ez utóbbi egy a 60-as években kifejlesztett anyag, amit a tűzoltók, az autóversenyzők és a katonák ruházatához is használnak, és ami a ballon legalsó részén található, ahol az anyag nyílt lánggal találkozik.

Tudtad?

A meleg levegő felfelé száll, és nincs ez másként a hőlégballon kupolájában sem, ezért a ballon tetejében van a legmagasabb a hőmérséklet és itt kapja a legnagyobb terhelést a kupola anyaga. Egy hőlégballon kupola átlagos élettartama 500 repült óra körül van.

Az égő

Az égő – mondhatni a hőlégballon motorja – segítségével melegítjük fel a kupolában lévő levegőt, ami biztosítja a repüléshez szükséges felhajtóerőt. Az égők propán-bután gázt használnak a levegő melegítéséhez, amit kifejezetten hőlégballonos repülésekre kifejlesztett saválló acél palackokban tárolnak. Ezek a palackok a repülés során a pilóta mellett vannak bekötve a ballon kosarában.
Normál légnyomáson a PB-gáz légnemű, azonban palackban tárolva a nagy nyomás hatására cseppfolyóssá válik. Amikor a pilóta működésbe hozza az égőt, a még cseppfolyós gáz átáramlik rajta majd onnan kilövellve az őrláng begyújtja azt.

Hőlégballon égő

A hőlégballon kosár

A kosár lényegében az utastér, amely a pilóta és a gázpalackok mellett az utasokat is hordozza. Hasonlóan a kupolákhoz különféle kialakításúak és méretűek lehetnek, egyszemélyestől akár a 32 személyesig.
A kosárnak mindenképp erősnek kell lennie, mivel folyamatosan mozgásban van, leszállásnál pedig rendkívül nagy erők hatnak rá. A nádat vagy a fűzfavesszőt rugalmassága teszi erre a feladatra tökéletessé, mivel a fonott kosár kissé meghajlik és felfogja a rá ható energiák egy részét. A nagyobb kosarakban gyakran kap helyet belső válaszfal a szerkezeti merevítéshez és az utasok elválasztásához. Sok esetben kicsi lyukakat, belépőket is szoktak fonni a kosár oldalába, hogy segítsék az utasok be- és kiszállását.

hőlégballon-kosár-kicsi hőlégballon-kosár

A hőlégballon működése

Kétféle típusú repülő szerkezet létezik, amelyek felhajtóerejüknek köszönhetően képesek a gravitáció leküzdésére.

Az egyik az úgynevezett aerodinamikus gépek, mint például a helikopterek és a repülőgépek. Ezek a tolóerejükre és az előre haladó sebességükre támaszkodnak a felhajtóerő generálásához.
A másik típus, az aerosztatikus gépek, mint például a hőlégballonok, léghajók, amelyek a felhajtóerőt a légsűrűség különbségeire támaszkodva nyerik.

Hogy pontosan, hogyan is?

„Minden folyadékba vagy gázba merülő testre felhajtóerő hat. A felhajtóerő egyenlő nagyságú a test által kiszorított folyadék vagy gáz súlyával. Ez Arkhimédész törvénye.”

A hőlégballon által biztosított felhajtóerő mértéke elsősorban a kupola belsejében lévő levegő hőmérséklete és a kupolát körbevevő környező levegő hőmérséklete közötti különbségtől függ. Mivel a meleg levegő kevésbé sűrű, mint a hideg, ebből adódóan könnyebb is, így keletkezhet a hőlégballonban felhajtóerő. Most ezt nézzük meg egy példával is.

Példa

Vegyük példának a saját ballonunkat, ami egy 6000 m3 térfogatú kupolával rendelkezik.

Egy 6000 m3-es hőlégballon átlagos felszállósúlya:

MegnevezésTömeg
Kupola213 kg
Égő48 kg
Kosár207 kg
Gázpalackok (4 db)192 kg
Utasok (8 fő)616 kg
Pilóta (1 fő)77 kg
Összesen1353 kg

A levegő külső hőmérsékletét pedig vegyük 20 °C-nak és nézzük meg mi történik, ha a kupolában levő 20 °C-os levegőt melegíteni kezdjük.

Száraz levegő tulajdonságai, tengerszinten 1013.25 hPa nyomáson:

Levegő hőmérsékleteLevegő sűrűségeLevegő tömegeFelhajtóerő
20 °C1.204 kg/m3

7,224 kg

0 kg (0 N)
87.6 °C0.9785 kg/m35,871 kg1,353 kg (13268 N)
100 °C0.9467 kg/m35,680 kg1,544 kg (15141 N)

A fenti táblázatból látszik, hogy amint a kupolában található levegő hőmérséklete 87.6 °C fölé emelkedik, nagyobb felhajtóerőt generál, mint a rendszer tömege, így a hőlégballon emelkedni fog, e hőmérséklet alatt pedig süllyedni. A hőlégballon működése ennyire egyszerű. A hőlégballon kupolák maximális terhelhetősége 120 °C körül van.


A hőlégballon irányítása

Hogyan irányítjuk a ballont?

Két eszköz van a pilóta kezében az irányításhoz, az egyik maga az égő, a másik pedig a kupola legfelső részén található ürítő rés, szaknyelven dugó. A dugó nélkülözhetetlen eleme minden hőlégballonnak, megnyitásával engedjük ki a kupolában lévő meleg levegőt, amivel repülés közben a ballont süllyedésbe hozhatjuk.

A nagyobb ballonokon egy másik, hasonló elven működő nyílás is található a kupola oldalán. Ezeket az oldalsó nyílásokat forgatórésnek nevezik, mivel megnyitásukkal a ballont saját tengelye körül tudjuk forgatni. Ennek a manővernek szintén a landolásnál van nagy szerepe, hogy a hőlégballon kosár ne a rövid oldalával, hanem a hosszabbikkal érjen földet.

És hogyan kanyarodunk, megyünk jobbra-balra?

A hőlégballon egy korlátozottan irányítható szerkezet, irányát alapvetően a szél határozza meg. A pilóta csak a hőlégballon magasságának szabályozásával irányítja azt mivel különböző magasságokon különböző irányú és sebességű szelek fújnak.

Ha szeretnél még többet megtudni a hőlégballonozásról.

Hőlégballon

Programok pároknak: 5+1 randiötlet

Romantikus programok pároknak,
szokatlan randiötletek.

Ha úgy érzitek, hogy a tavalyi év után kevés lenne Valentin-napra a Netflix&chill, akkor válasszatok egyet romantikus – és víruskompatibilis – programtippjeink közül, hogy garantáltan felejthetetlen élményben legyen részetek – akár szó szerint is a fellegek felett, egy hőlégballon fedélzetén.

Függőleges kaland

A tavalyi év egyik legkedveltebb szabadtéri szórakozása kétségtelenül a túrázás lett, de ha szeretnétek még egy kicsit emelni az adrenalinszinteteket, akkor itt az alkalom, hogy függőlegesebb pályán, a Via Ferratában is kipróbáljátok magatokat. Mi is lehetne romantikusabb, mint egy közös mászás, aminek a végén elégedetten pihenhettek meg? Ha kezdők vagytok, akkor sem kell aggódnotok, Csesznek környékén például találtok könnyen teljesíthető útvonalat is.

Programok pároknak

Séta a múltba

A szervezett városi séták a vírushelyzetre való tekintettel egyelőre szünetelnek, de ki mondta, hogy ti magatok nem szervezhetitek meg a legjobb sétát a saját városotoknak? Építészet, történelem, irodalom vagy zene? Mindegy, hogy melyik a gyenge pontotok, egy kis online kutatással biztosan találtok néhány olyan célpontot, amit feltehettek a sétatérképetekre.

Közös gurulás

Két kerék, négy kerék vagy éppen nyolc kerék? Ha szeretitek egy kicsit aktívabban tölteni a szabadidőtöket, akkor egy közös gurulás kellemesen kimerítő és szórakoztató program lesz. Öltözzetek fel alaposan, tegyétek fel a térd- és könyökvédőket és ne feledkezzetek el a bukósisakról sem, hogy garantáltan önfeledt legyen a móka.

Kerékpáros program ötlet

A legextrémebb: Offline-hétvége

A folyamatos információáradatban komoly kockázatnak tűnhet egy teljes hétvégére lejönni az internetről és felszabadítani magatokat a beérkező hírek, az ismerősök posztjainak és fotóinak áradata alól, hiszen így lemaradhattok valami fontosról. Pedig higgyétek el, a legnagyobb ajándék, ha önfeledten tudtok egymásra figyelni, anélkül, hogy bármi – akár csak egy csipogás is – közétek állna.

Közös felfedezés

Ha a világjárás jelenleg várat is magára, biztosan van még olyan város az országban, ahol egyikőtök sem járt. Csukott szemmel bökjetek egyet a térképen, pattanjatok autóba vagy vonatra és vesszetek el egy olyan helyen, amiről semmit sem tudtok. Ha szerencsétek van, valamilyen helyi finomságot is meg tudtok kóstolni – természetesen szigorúan séta közben.

 

+1 Hőlégballonozás

Ha nemcsak képletesen, hanem szó szerint is a fellegek felett szeretnétek járni, annak sincs semmi akadálya: ballonjaink fedélzetén garantáltan feledhetetlenné tehettek bármilyen alkalmat. A hőlégballonnal akár 1000 méter magasságba is felemelkedhettek, és olyan szemszögből láthatjátok a tájat, amilyenből csak nagyon keveseknek van lehetősége.

Randi ötlet

Lehetőségetek van velünk repülni Budapest, Győr, Szeged és a Balaton környékén is!
Keressetek minket bizalommal!

Hőlégballonok

Hőlégballonnal Szeged felett!

Gyere és légy a részese te is!

A hőlégballonozás egy elképesztő, semmi máshoz nem hasonlítható élmény. Egy igazán természetközeli repülési forma, hisz a széllel együtt, csendben repülsz a táj felett. Van, hogy pár méterre, van, hogy több száz méteres magasságban. Küldetésünk, hogy ezt a felejthetetlen élményt utasainknak is átadjuk.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, hisz hőlégballonnal repülhet bárki, aki magasabb, mint 120 cm és egészségi állapota is lehetővé teszi, hogy közel egy órát álljon a kosárban.

Hol és mikor?

Időpont: Április 1-től október 31-ig, havi rendszerességgel
Találkozó: a szegedi repülőtéren
Program időtartama: Körülbelül 2-3 óra

Miért válassz minket?

Mondhatni a vérünkben van a ballonozás. 🎈

Csapatunk pilótái Csaba és Péter, egy apa-fia páros. Több, mint 30 éves tapasztalattal rendelkeznek a hőlégballonozás területén, Csaba és Péter országos és nemzetközi szinten is ismert alakjai a sportágnak. Csaba többszörös magyar bajnok és Európa bajnok pilóta, míg fia Péter, 2017 és 2019 magyar bajnoka.

Továbbá, – az országban egyedülálló módon – a nálunk megvásárolt beszállókártyák (jegyek) 2 évig érvényesek és felhasználhatóak az ország több pontján: Szegeden, Budapesten, Győrött és a Balatonnál is. Minden évben április 1 és október 31 között.

Mit tartalmaz egy beszállókártya?

  • – egyszeri 50-70 perc repülés
  • – fényképek készítése a program alatt, majd ingyenes megosztása
  • – leszállás után pezsgős ünneplés és emléklap átadása
  • – transzfer a leszállás helyétől a találkozó pontra
  • – utasbiztosítás

Program leírása:

Találkozó: 06:00-06:15

Találkozó a Szegedi repülőtéren. Ezután buszunkkal közösen elindulunk a pilóta által megválasztott felszállóhelyre vagy kedvező széljárás esetén innen történik a felszállás.

Előkészítés, biztonsági eligazítás, beszállás: 06:15-06:45

A hőlégballont előkészítjük a felszállásra, (melyben akár te is részt vehetsz) felszállás előtt pedig tartunk egy részletes biztonsági tájékoztatást a repüléssel kapcsolatban.
Ezt követően a hőlégballont felfűtjük és a pilóta utasítására megkezdődik a beszállás.

Repülés: 06:45-07:45

A hőlégballonba való beszállás után egy-két perccel a ballon a magasba emelkedik és a széliránynak megfelelően halad tovább.
Repülési időnk 50-70 perc, melynek a végén a pilóta egy arra alkalmas területen végrehajtja a leszállást.

Leszállás, ünneplés, összecsomagolás: 07:45-08:30

Leszállást követően átadjuk az emléklapokat és pezsgővel ünnepeljük repülésünket, majd miután összecsomagoltuk a felszerelést, autónk visszaindul a találkozópontra.

Hogyan vásárolhatom meg?

Jegyeinket a csomagjaink menüpontban találjátok. Az oldalunkon lehetőség van átutalással, online bankkártyával vagy PayPal-on keresztül történő fizetésre is. A megrendelés véglegesítésekor a pénztárban tudjátok kiválasztani, hogy szegeden szeretnétek repülni.

Valósítsd meg álmaidat még ma!

 

Hőlégballonozás képben

Minden, amit hőlégballonozás előtt tudni érdemes

A hőlégballonozás egy elképesztő, semmi máshoz nem hasonlítható élmény. Egy igazán természetközeli repülési forma, hisz a széllel együtt csendben repülsz a táj felett. Van, hogy pár méterre, van, hogy több száz méteres magasságban, de ami a legjobb az egészben, hogy egy nagyobb társasággal is élvezheted, pároddal, barátoddal vagy akár családoddal is.

A következő blogposztban bemutatom neked, hogy mit érdemes tudnod egy repülés előtt.

A legrégebbi repülési forma

Biztosan hallottál már a Wright fivérekről, azonban a Montgolfier fivérek – az első hőlégballon megépítőinek – nevét csak kevesen ismerik. Pedig – 120 évvel megelőzve a repülőgépet – az ember először hőlégballonnal emelkedett sikeresen a levegőbe, 1783-ban.

Erősen időjárásfüggő

Hőlégballonnal repülni nem minden időben lehetséges, ebben a játékban a szél a legnagyobb úr. Repülni csak szélcsendes (10-12 km/h talajszél alatti), csapadékmentes, stabil időjárás és jó látási viszonyok mellett lehet. Nagyobb szélben egyszerűen fizikai képtelenség felállítani egy ballont, hiába fűti fel a pilóta, a szél visszanyomja annak kupoláját a földre mielőtt el tudna emelkedni a földről.

Nem minden napszakban lehet repülni

Repülni csak a napfelkelte utáni és a napnyugta előtti pár órában lehetséges, a termikek (meleg levegő feláramlás) elkerülésének érdekében. A termikeket a vitorlázó repülőgépek, sárkányrepülők, siklóernyők, valamint egyes madárfajok magasság szerzés céljából használják.

hőlégballonok napfelkeltében

Hőlégballonozás közben azonban ez mindenképp kerülendő, mivel a hőlégballon egy korlátozottan irányítható szerkezet. A ballon repülési irányát alapvetően a szél határozza meg, a pilóta csak magasságának változtatásával irányítja azt, hiszen különböző magasságokban különböző irányú szelek fújnak.

Repülés közben nem fogsz fázni

Az igaz, hogy a levegő hőmérséklete a magasság emelkedésével folyamatosan csökken körülbelül 6,5 °C-ot 1000 méterenként – egészen a tropopauzá-ig -, de a hőlégballonok egyszerűen nem emelkednek olyan magasra, hogy ezt a saját bőrödön is megérezd. A példa okáért a mi repülési területünk légterének felső határa 1000 m, de átlagos utazó magasságunk még ennél is alacsonyabb 100-500 méter között mozog.

Sőt

A repülés megkezdése előtt, miután a pilóta és csapata felállította a ballont és beszálltál, megkezdődik a ballon felfűtése. Ilyenkor amíg a ballon el nem emelkedik a földről, az égőből kilövellő láng melegének égető érzését érezheted a fejeden, tarkódon. Ez idő alatt érdemes leguggolnod vagy előre készülnöd egy baseball sapkával és azzal védekezni a meleg ellen.

Nem egyszemélyes sport

A hőlégballonozás bizony igazi csapatmunka. A csapat egy pilótából és a hőlégballon méretétől függően 2-5 képzett személyből áll, akik közösen végzik a repülés előkészítését és a ballon felállítását. Miután a ballon a levegőbe elemelkedett, a földön maradt csapattagok a leszállás helyszínére követik (néha úttalan utakon) azt, ahol a ballon összecsomagolásával zárul a program.

Legbiztonságosabb repülési forma

A hőlégballon alapvetően egy rém egyszerű szerkezet, sokkal kevesebb mechanikus alkatrésszel emelkedik a magasba,  mint egy repülőgép vagy helikopter. A műszaki hibák valószínűsége szinte nulla, a balesetek száma rendkívül alacsony.

Meglepően stabil

Sokan azt hiszik, hogy a hőlégballon kosár repülés közben izeg-mozog, azonban ez nem igaz. Egy jól kiegyensúlyozott kosár nem mozog, hacsak nem ugrálnak vagy táncolnak benne. 🙂

Randi ötlet

A leszállás egy külön kaland

A hőlégballont, mivel nincsen rajta fék, csakis a súrlódás és az állítja meg, hogy a pilóta a kupola lebontásával úgymond „kiveszi a szelet a vitorlából”. Gyenge talajmenti szél (1-6 km/h) esetében ez nem okoz különösebb izgalmakat, ilyenkor a hőlégballon pont ugyanolyan kecsesen és puhán száll le, mint ahogy felszállt. Az esetek döntő többségében azonban a leszállás ennél erősebb szélben történik. Ilyenkor a ballon sebessége nagyobb és földet éréskor a kupola tehetetlensége jó pár méteren keresztül vonszolja a kosarat, amíg az végül állva vagy az oldalára dőlve nyugovóra nem tér.

Hőlégballonnal versenyeznek is

A versenyeken nem a gyorsaságot, hanem a pontosságot díjazzák. A versenyek több napig tartanak, napi 2 (reggeli és délutáni) felszállással tervezve. Az adott feladatokat a repülés előtti eligazításon közlik a versenyzőkkel, amit a versenyigazgató az időjárás értékelése után tervezett meg. A versenyzők legtöbbször egy markerrel (170×10 cm-es jelzőszalaggal, végén 70 gr súllyal) próbálnak a kijelölt célokhoz minél közelebb dobni. Az a versenyző éri el a legnagyobb pontszámot akinek a markere a legközelebb landolt a célkereszt közepéhez.

Csapatunk mondhatni egész sikeresen ezen a területen, az elmúlt 4 évből kétszer mi nyertük meg a Magyar Nemzeti Hőlégballon Bajnokságot.

Hőlégballon verseny

Szinte mindenki repülhet vele

A hőlégballonos repülésnek nincsen felső korhatára, bárki repülhet aki kibírja, hogy közel egy órát kell állnia a repülés ideje alatt. Igazából alsó korhatára sincs, de mi 6 éves kornál húztuk meg a határt, mivel 120 centinél magasabbnak kell lenni, hogy valaki kiláthasson a kosárból.

További hasznos tanácsok

  • – öltözködj úgy, mintha túrázni mennél
  • – viselj bakancsot (nedves, poros, sáros lehet a cipőd, vagy akár szúrhat a növényzet is)
  • – szúnyogirtó spray is jól jöhet (főleg délutáni repülések alkalmával)
  • – ne félj a reggeli korán keléstől (nekünk személy szerint a reggeli repüléseink a kedvenceink, mivel egy remek lökést ad a napnak. A repülés végeztével úgy érzi az ember, hogy már mi mindent csinált, pedig van, hogy ilyenkor még ki se kelt volna az ágyból)

Még több kérdés és válasz a hőlégballonozásról, itt.

Nézz körül csomagjaink között,
valósítsd meg álmaidat még ma!